2010-11-11 17:03:51• hírek • impulzus.ro

Törvényt sértett a román kormány!

Románia kormánya az államháztartási hiány csökkentése érdekében a tavasz végén döntött arról, hogy 25%-al csökkenti valamennyi közalkalmazott bérét. Tette mindezt törvénytelenül, a Valcea Megyei Törvényszék szerint.

Traian Basescu köztársasági elnök május közepén jelentette, hogy az ország kormánya példa nélküli megszorító intézkedések bevezetése mellett döntött, melynek célja, hogy az állam csökkenteni tudja a költségvetési hiányt. A kabinet akkor úgy döntött, hogy 25%-al csökkenti a közalkalmazottak bérét valamint 15%-al csökkenti a nyugdíjakat és a szociális juttatásokat. Az ellenzék kezdeményezésére az alkotmánybíróság akkor utóbbi pontot alkotmányellenesnek ítélte, gy az nem léphetet törvényerőre, a fizetéscsökkentéssel ellentétben.

Amint az várható volt, a lépés tiltakozási hullámot váltott ki, elsősorban az érintettek körében, a tüntetéseknek se szeri se száma. Hat közalkalmazott azonban úgy gondolta, nem ez a járandó út, ezért beperelte az államot. Sikeresen, mivel a Valcea Megyei Törvényszék csütörtöki döntése alapján a bérek 25%-os csökkentése törvénytelen volt!

„A fizetés, amihez a felpereseknek a kollektív munkaszerződések következtében joguk van, az egy jószág, amelyet az Emberi Jogok Egyezményének 1. cikk, 1. bekezdése szerint nem lehet eltulajdonítani. Márpedig a 25%-os bércsökkentésről szóló rendelet megsértette az Egyezményt, mert elvett abból az amúgy is kevés fizetésünkből, amely nem fedezte szükségleteinket sem ", indokolta a döntést Marienta Stanescu, az egyik felperes.

A törvényszék döntése már csak azért is érdekes és precedens nélküli, mivel annak idején az alkotmánybíróság nem talált kivetnivalót benne. A taláros testület akkor úgy döntött, hogy a bérek időleges csökkentése nem sérti alkotmányt. Amennyiben azonban a következő évben bevezetendő, a közalkalmazottak egységes fizetését szabályozó törvény nem „adja vissza" a tavasszal levont összeget, akkor könnyen alkotmányellenesnek nyilváníthatják, írja a realitatea.net hírportál.

Marius Nistor, a Spiru Haret Szövetség elnöke a fent említett hírügynökségnek elmondta, hogy az általa vezetett szervezet a jövőben valamennyi, általuk törvénytelennek ítélt kormányrendeletet kész megtámadni a bíróságon.


A bíróság döntött, a kormány törvényt sértett
A bíróság döntött, a kormány törvényt sértett. A fotó illusztráció


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: